Ciasto brzoskwiniowe na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest lekkie, puszyste i po prostu smakuje rewelacyjnie. Dodatek mleka w proszku sprawia, że masa jest bardziej kremowa i delikatna. Całość doskonale komponuje się z owocami i niezbyt słodką galaretką.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 20 cm)
    Masa:
    300g serka homogenizowanego brzoskwiniowego
    200 ml śmietanki 30-36%
    3 łyżki cukru pudru (płaskie)
    3 łyżki mleka w proszku (płaskie)
    3 łyżeczki żelatyny (płaskie)
    Dodatkowo:
    około 180g herbatników
    1/2 opakowanie galaretki pomarańczowej
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    1-2 brzoskwinie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto brzoskwiniowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki przyrządzić (osobno) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
    Przygotować masę.
    Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem, mlekiem w proszku i nadal miksując - z serkiem brzoskwiniowym.
    Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną.
    (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
    Spód i boki tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć herbatnikami maczanymi w galaretce pomarańczowej.
    Masę rozsmarować na herbatnikach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
    Po tym czasie na serniczku ułożyć koleją warstwę ciastek, brzoskwinie pokrojone w plasterki, a całość zalać tężejącą galaretką cytrynową.
    Ciasto schłodzić w lodówce.
    Udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto "Lolita" (bez pieczenia)

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto kubusiowe

To może cię zainteresować