Herbatnikowe ciasto na zimno

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo proste i pyszne ciasto które nie potrzebuje piekarnika, a jedynie lodówki do jego schłodzenia. Warstwa ciemna to coś na kształt czekoladowych trufli z nuta chałwy (zwłaszcza jak nasączymy herbatniki wódką) natomiast jasna masa to budyń waniliowy.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 18 x 18 cm


    masa ciemna:
    2 szklanki mleka w proszku
    3/4 szklanki mleka 3,2 %
    około 40 g masła
    3/4 szklanki cukru (u mnie pół na pół brązowy z białym)
    pół szklanki wiórków kokosowych zblendowanych/zmiksowanych na drobno
    pół szklanki słonecznika zblendowanych/zmiksowanych na drobno
    2 duże łyżki kakao
    aromat waniliowy

    masa z budyniu:
    250 ml mleka
    1/2 opakowania budyniu
    1 i 1/2 łyżki cukru
    25 g masła
    dodatkowo:
    herbatniki około 40-50 sztuk
    około 1/3 szklanki wódki (niekonieczne)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

Herbatnikowe ciasto na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa ciemna 1. W garnku z wyższym rantem podgrzewamy mleko zwykłe razem z cukrem i masłem, następnie wsypujemy mleko w proszku, wiórki, słonecznik, kakao i aromat waniliowy, całość miksujemy aby nie było grudek i gotujemy do zgęstnienia coś około 10-15 minut. 2. Na dno blaszki wykładamy pierwszą warstwę herbatników które wcześniej możemy ale nie musimy ! zamoczyć w wódce ale tylko z jednej strony (ciastka pod wpływem gorących mas same i tak zmiękną) Na herbatniki wykładamy gorącą, połowę masy ciemnej, wyrównujemy i znów układamy herbatniki które możemy zamoczyć delikatnie w wódce, na nie reszta masy ciemnej i znów herbatniki. Masa z budyniu 3. 150 ml mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem w pozostałej ilości rozprowadzamy proszek budyniowy, kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy je z palnika i wlewamy proszek budyniowy. Następnie gotujemy jak zwykł budyń. Gorący wylewamy na herbatniki i na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników, ciasto zakrywamy folią, czekamy aż przestygnie a następnie chowamy do lodówki na 4-5 godzin a najlepiej na całą noc. Nam ciasto najlepiej smakowało jak się trochę ogrzało, nie było takie zimne, próbowaliśmy wersji też bez alkoholu, ale lepiej nam smakowała ta z alkoholem. P. możecie też pomiędzy jedną warstwę dać np. kwaskowy dżem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować