Brzoskwiniowe ciasto na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia. Ciasto wychodzi delikatnie słodkie, w pięknym kolorze jesieni. Wielbiciele brzoskwiń będą zachwyceni. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże brzoskwinie
    1 galaretka brzoskwiniowa
    2 płaskie łyżki żelatyny
    50 g ciastek kruchych
    125 g jogurtu naturalnego
    oraz: 1 brzoskwinia
    1 galaretka przezroczysta
    tortownica o średnicy 16 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brzoskwiniowe ciasto na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy ciastka. Brzoskwinie myjemy i osuszamy. Cztery brzoskwinie obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. Następnie blendujemy, dodajemy jogurt naturalny i jeszcze raz blendujemy. Następnie dolewamy tężejąca galaretkę i blendujemy do całkowitego połączenia. Gdy masa zacznie tężeć przelewamy ją na ciastka i wstawiamy do lodówki.
    Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinię obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę a miąższ kroimy w kosteczkę. Układamy kawałki owoców na zastygniętym cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem można udekorować ciasto bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto "Lolita" (bez pieczenia)

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto kubusiowe

To może cię zainteresować