Ciasto Bounty

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto "Bounty" to połączenie czekoladowego ciasta z intensywnie kokosowym kremem, a wszystko to polane polewą czekoladową :) Ciasto przypomina mi naszą zeszłoroczną podróż na Kretę i plażę Vai, na której została nakręcona reklama batonika Bounty :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g masła
    50 g drobnego cukru do wypieków
    1 duże jajko
    100 g mąki pszennej
    20 g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    75 ml kefiru
    szczypta soli
    Krem:
    300 ml mleka
    50 g kaszy manny
    100 g wiórków kokosowych
    100 g masła
    80 g cukru pudru
    Polewa czekoladowa:
    50 g mlecznej czekolady
    50 g gorzkiej czekolady
    50 g masła
    3 łyżki śmietany 36%
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli przesiewamy do miski. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło i drobny cukier. Masło z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy kefir i przesiewamy suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 20 - 21 cm wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Mleko podgrzewamy w małym garnku, gdy zacznie wrzeć dodajemy kaszę mannę i wiórki kokosowe. Chwilę gotujemy, często mieszając. Garnek zdejmujemy z palnika i przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Do średniej miski przekładamy miękkie masło i cukier puder. Masę ucieramy na jasną i puszystą masę.Ciągle ucierając dodajemy łyżka po łyżce przestudzoną masę kokosową. Masę kokosową wykładamy na wystudzone ciasto i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
  • 4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady, śmietanę kremówkę i masło. Ciasto dekorujemy przygotowaną polewą i ponownie schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować