Ciasto biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto kruche. Schłodzić w lodówce.
Ciasto ciemne:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Schłodzone ciasto kruche zetrzec na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wmieszać do ciasta kruchego. Upiec 2 placki w tem. ok. 180 C przez ok 40 min.
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wmieszać. Piec w tem 180 C przez 30 min.
Krem I:
Z mleka,budyniu, mąki cukru ugotować budyń. Masło utrzeć dodać wystudzony budyń.
Krem II:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody dodajemy łyżeczkę żelatyny i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć łączymy ją z serkiem.
Polewa:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody studzimy. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zestawiamy by trochę przestygła dodajemy sietanę i na końcu tężejącą galaretkę.
Przełożenie
Ciasto ciemne – krem I – ciasto ciemne – krem II – biszkopt jasny – polewa
Komentarze