Bardzo łatwe i szybkie ciasto a do tego tanie,wychodzi zawsze i każdemu.
60 min
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
3\4 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego,ale nie trzeba dawać jak toś nie lubi.
Masa :
2 paczki kisielu truskawkowego
3 galaretki truskawkowe
500 ml śmietany 36%
150 g np.borówek ( mrożone ) ,ale to opcjonalnie,mogą również być inne owoce,ja akurat nic nie dałam i też bardzo dobre jest:-)
Ciasto truskawkowa biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od upieczenia biszkoptu.Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, do tego dodać kolejno po jednym żółtku, lekko wymieszać i powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piec w temp.180 stopni przez 25-30 minut.
Wyjąć na blat ,ściągnąć papier i odstawić do wystygnięcią,po czym przekroić na pół.
Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.
Zostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy po łyżce wystudzonej masy z kisielu , mieszamy.
Na przekrojony biszkopt wykładamy masę kisielową ,zostawiając sobie trochę na górny biszkopt dosłownie na przesmarowanie,żeby wiórki się lepiej trzymały.
Drugi biszkopt przesmarowujemy resztą masy i wycinamy w biszkopcie kółka za pomocą kieliszka.
Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody.
Do otworów w cieście wkładamy owoce,lub zostawiamy puste , zalewamy lekko tężejącą galaretką i obsypujemy na około wszystkie dziurki wiórkami kokosowymi.
Wkładamy do lodówki i gotowe:-)
Komentarze