Ciasto biały lion z ryżem preparowanym i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPTY
*składniki dzielimy na pół, i przygotowujemy 2 biszkopty, czyli na jeden biszkopt wchodzić ma: 3 jajka, 0,5szkl cukru, 3/4 szkl mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 tabliczki białej czekolady.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, i na koniec maki, wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
*biszkopty wychodzą dość cienkie :-)
2.MASA
3 szklanki mleka zagotowujemy, 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, i gotujemy jak budyń. Studzimy.
Następnie margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i sok z cytryny.
Masa ma być gładka i kremowa.
3.RYŻ
Ryż mieszamy z masą kajmakową. Najlepiej zrobić to ręką.
4.Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż w masie krówkowej, wszystko dokładnie wyrównujemy,
na ryz wykładamy 2/3 masy budyniowej,
następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu i całość posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi
Komentarze