ciasto biały lion z ryżem preparowanym i orzeszkami ziemnymi

4.31 (265 ocen)

  • 2 godz.

Rewelacyjne ciasto, które każdy powinien spróbować. Nie za słodkie, idealne. Polecam

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ

    2 BISZKOPTY:
    -6 jajek
    -1 szkl cukru
    -1,5 szkl mąki tortowej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -pół tabliczki białej czekolady

    MASA:

    -4 żółtka
    -4 szkl mleka
    -4 łyżki mąki ziemniaczanej
    -6 łyżek mąki pszennej
    - 6 łyżek cukru
    -3 łyżki soku z cytryny
    -1,5 kostki margaryny lub masła

    RYŻ:
    -100g ryżu preparowanego
    -1 puszka masy kajmakowej


    PONCZ


    -trochę soku z cytryny
    -trochę przegotowanej wody
    -łyżka wódki
    -łyżka cukru

    DODATKOWO
    -około 150g orzeszków ziemnych solonych
Wystaw ocenę:

4.31 (265 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biały lion z ryżem preparowanym i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPTY
    *składniki dzielimy na pół, i przygotowujemy 2 biszkopty, czyli na jeden biszkopt wchodzić ma: 3 jajka, 0,5szkl cukru, 3/4 szkl mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 tabliczki białej czekolady.

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, i na koniec maki, wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni.

    *biszkopty wychodzą dość cienkie :-)
  • masa 2. MASA
    3 szklanki mleka zagotowujemy, 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, i gotujemy jak budyń. Studzimy.

    Następnie margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i sok z cytryny.
    Masa ma być gładka i kremowa.
  • ryż z masą kajmakową 3. RYŻ
    Ryż mieszamy z masą kajmakową. Najlepiej zrobić to ręką.
  • ciasto lion 4. Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż w masie krówkowej, wszystko dokładnie wyrównujemy,


    na ryz wykładamy 2/3 masy budyniowej,

    następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu i całość posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi


    I gotowe :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.42 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto biały lion

To może cię zainteresować