Ciasto Biały Lion - biszkopt z masą budyniową, kajmakiem, ryżem preparowanym

  • wyświetlono: 3316 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Ciasto smakuje wyśmienicie, delikatnie nasączony biszkopt z kremową masą budyniową, słodką masą kajmakową z ryżem preparowanym oraz przyjemnie chrupiącymi orzechami ziemnymi. Niewielką wadą ciasta jest jego utrudnione krojenie, dlatego też ciasto polecam przechowywać w lodówce.

AnkaFiranka
  • 90min

Składniki

Składniki: (blacha o wymiarach 24x24 cm lub zbliżonych)
Biszkopt:
5 dużych jajek
1/2 szkl. drobnego cukru
5 pełnych łyżek mąki pszennej tortowej
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
600 ml mleka
2 budynie waniliowe/śmietankowe
1 cukier wanilinowy
1/2 szkl. cukru
200 g masła
Dodatkowo:
kilka łyżek masy krówkowej np.HELIO kajmak
70-100 g ryżu preparowanego
garść orzeszków ziemnych np. HELIO

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Biały Lion - biszkopt z masą budyniową, kajmakiem, ryżem preparowanym

  • 1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Mikser wyłączamy. Mąki przesiewamy do miski i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem wyjmujemy i zrzucamy z około 1 m wysokości na ziemię. Ostawiamy do wystygnięcia z piekarniku.
  • 2. Budyń gotujemy z cukrem. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń.
  • 3. Biszkopt kroimy na 2 części. Lekko nasączamy go ponczem np. słabą ostudzoną herbatą lub woda z cytryną. Na biszkopt równo wykładamy kajmak wymieszany z ryżem. Następnie wykładamy 2/3 masy budyniowej i przykrywamy drugim biszkoptem (można również nasączyć wg. uznania). Wierzch smarujemy pozostałą masą budyniową i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto Biały Lion

Pyszne ciasto trochę słodkie ale...

Dwukolorowy biszkopt z masą budyniową

Dodane przez: bienpyt

Dwukolorowy biszkopt z masą budyniową

Kaloryczne, sycące ciasto i bardzo...

Ciasto cytrynowe z masą budyniową

Dodane przez: dagita

Ciasto cytrynowe z masą budyniową

Delikatne ciasto cytrynowe z masą...

Biszkopt jabłkowo-budyniowy

Dodane przez: angelikap

Biszkopt z masą jabłkowo-budyniową

Lekki deser, świetny gdy najdzie...

Tortowe ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto tortowe z masą budyniową

Ucierane ciasto tortowe dwukolorowe...

Ciasto truskawkowe z masą budyniową

Dodane przez: Młoda mama

Ciasto truskawkowe z masą budyniową

Ciasto lekkie i smaczne. A biszkopt…z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE