Ciasto Biały Lion - biszkopt z masą budyniową, kajmakiem, ryżem preparowanym

4.99 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto smakuje wyśmienicie, delikatnie nasączony biszkopt z kremową masą budyniową, słodką masą kajmakową z ryżem preparowanym oraz przyjemnie chrupiącymi orzechami ziemnymi. Niewielką wadą ciasta jest jego utrudnione krojenie, dlatego też ciasto polecam przechowywać w lodówce.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki: (blacha o wymiarach 24x24 cm lub zbliżonych)
    Biszkopt:
    5 dużych jajek
    1/2 szkl. drobnego cukru
    5 pełnych łyżek mąki pszennej tortowej
    1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
    Masa budyniowa:
    600 ml mleka
    2 budynie waniliowe/śmietankowe
    1 cukier wanilinowy
    1/2 szkl. cukru
    200 g masła
    Dodatkowo:
    kilka łyżek masy krówkowej np.HELIO kajmak
    70-100 g ryżu preparowanego
    garść orzeszków ziemnych np. HELIO
Wystaw ocenę:

4.99 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biały lion - biszkopt z masą budyniową, kajmakiem, ryżem preparowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Mikser wyłączamy. Mąki przesiewamy do miski i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem wyjmujemy i zrzucamy z około 1 m wysokości na ziemię. Ostawiamy do wystygnięcia z piekarniku.
  • 2. Budyń gotujemy z cukrem. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń.
  • 3. Biszkopt kroimy na 2 części. Lekko nasączamy go ponczem np. słabą ostudzoną herbatą lub woda z cytryną. Na biszkopt równo wykładamy kajmak wymieszany z ryżem. Następnie wykładamy 2/3 masy budyniowej i przykrywamy drugim biszkoptem (można również nasączyć wg. uznania). Wierzch smarujemy pozostałą masą budyniową i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować