Lion z ryżem preparowanym i orzeszkami ziemnymi

4.5 (180 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pieczenie jest dla mnie jak miksowanie,
Miksowanie przez dodawanie,
Lubię kręcić, piec, miksować -
nowe ciasta komponować,
Dobry wypiek - rzecz wspaniała,
to największa moja chwała!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 7 jajek
    • ½ szk. Cukru
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 6 Łyżek mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Masa budyniowa:
    • 4 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 6 łyżki mąki pszennej
    • 4 żółtka
    • 6 łyżek cukru
    • 4 szk. Mleka
    • 1 ½ kostki margaryny
    • Cukier waniliowy

    Masa kajmakowa:
    • 10 dag ryżu preparowanego
    • 1 opakowanie masy kajmakowej

    Poncz:
    • 1 kieliszek wódki
    • 1 kieliszek wody
    • ½ łyżeczki cukru
    • 1 olejek rumowy
    • Trochę soku z cytryny

    Dodatkowo:
    150 g orzeszków ziemnych solonych.
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Lion z ryżem preparowanym i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • białka 1. Pieczemy najpierw biszkopt.
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Białka ubijamy mikserem, gdy są już sztywne dodajemy cukier nadal miksując, następnie żółtka.
    Mąki oraz proszek razem mieszamy po czym stopniowo dodajemy do jajek, miksując jeszcze chwilkę.
  • biszkopt 2. Masę wkładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
    Pieczemy 20 minut w 180˚C.
  • budyń 3. W tym czasie robimy masę budyniową,3 szklanki mleka gotujemy.
    Do miseczki wlewamy 1 szk. Mleka, dokładamy pozostałe składniki: żółtka, mąki, cukier, cukier waniliowy i miksujemy mikserem żeby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującego mleka mieszając aż wyjdzie nam budyń.
  • budyń 4. Budyń studzimy, następnie łączymy z margaryną oczywiście za pomocą miksera.
  • masa 5. Masę kajmakową łączymy z ryżem.
    Poncz: wszystkie składniki razem mieszamy i kropimy biszkopt.
  • ciasto 6. Na biszkopt rozkładamy masę kajmakową, następnie masę budyniową i posypujemy orzeszkami drobno rozbitymi.
  • ciasto 7. Smacznego ;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować