CIASTO BIAŁKOWY " CIELACZEK "

1.6 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mam dla was pyszny przepis na rewelacyjne ciasto z samych białek, jeżeli was zaciekawił to zapraszam na blog Kuchnia domowa Agi tam znajdziecie wiele inspiracji dla siebie i swoich znajomych możecie również zaobserwować blog będziecie wtedy na bieżąco z przepisami jakie dodaję

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 butelka białka kurzego 500 g,
    1 szczypta soli drobnej,
    1,5 szklanki cukru,
    2 szklanki mąki pszennej,
    1 szklanka oleju,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

1.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto białkowy " cielaczek " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać do czasu aż zrobi się błyszcząca
  • 2. Do ubitej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlać olej, całość wymieszać łyżką następnie ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać 2 łyżki kakao a do jasnej dodać 2 łyżki mąki
  • 3. Po wymieszaniu masz w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na przemian kłaść jasne następnie ciemne ciasto formując szachownicę
  • 4. Przygotowane ciasto piec w nagrzanym do 175 stopni przez 45 - 50 minut do tak zwanego suchego patyczka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować