Ciasto bananowe z orzechami

4.48 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Czas na ciasto bananowe, baaardzo dobre, bo słodkie i bananowe. Aromatyczne i lekko wilgotne.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blachę ok 35x12cm
    -4 mocno dojrzałe banany
    -2 szklanki mąki
    -3 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -20 dag masła
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -płaska łyżeczka sody
    -2 garście wyłuskanych orzechów włoskich
    -szczypta soli
    do formy:
    -łyżka masła
    -2 łyżki tartej bułki
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Ciasto bananowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku, lekko je wystudzić. Banany obierać i pokroić w drobną kostkę. Orzechy pokruszyć na niezbyt drobne kawałki.
    Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Miksując stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać płynne masło i połowę bananów, Dokładnie zmiksować. Dołożyć pozostałe banany i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką.
    Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ciasto około 40 minut.
    Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie patyczek pozostaje czysty.
    Ciasto można wzbogacić, zastępując część orzechów rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową lub orzechami laskowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować