Ciasto bananowe z intrygą w tle.

5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto niesamowicie komponuje się z masą krówkowo - czekoladową oraz bitą śmietaną. Jest to bomba kaloryczna, ale każdemu z Nas należy się odrobina przyjemności.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g herbatników
    100 g masła
    mała puszka masy krówkowej
    3 banany
    250 ml śmietany kremówki 36%
    250 g czekolady (ja użyłam 100 g gorzkiej + 100 g białej + 50 g na polewę mlecznej )
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowe z intrygą w tle. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło podgrzewamy, aby było miękkie, ale nie roztopione. Herbatniki kruszymy na bardzo drobno. Mieszamy masło z herbatnikami. Tak przygotowaną masą wykładamy spód TORTOWNICY. (powstała masa powinna przypominać mokry piasek).
  • 2. Masę krówkową bezpośrednio z puszki przekładamy do rondelka oraz czekoladę gorzką (100g) + białą (100g). Podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy ją na herbatnikowe dno i pozostawiamy do ostygnięcia. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na godzinę.
  • 3. Wyjmujemy z lodówki. Następną warstwą są BANANY . 2 banany kroimy na cienkie plasterki i układamy kolejną warstwę. Jednego banana rozdrabniamy nożem na tzw. ciapkę.
  • 4. Ubijamy kremówkę, po jej ubiciu dodajemy banana, którego bardzo drobno pokroiłyśmy nożem. Delikatnie mieszamy.
  • 5. Pozostałe 50 g czekolady (mlecznej) roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto.
  • 6. Tak przygotowany deser chłodzimy całą noc w lodówce.

Porady

*W czasie przygotowanie nie podałam czasu chłodzenia już po ułożeniu ostatniej warstwy. *Użyłam tortownicy 22 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować