Ciasto amerykańskie w wersji dietetycznej

4.7 (10 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez cukru i bez białej mąki. Tradycyjny przepis przerobiłam zastępując niektóre składniki innymi, o niższym indeksie glikemicznym, dzięki czemu na porcję takiego ciasta mogą się skusić również osoby na diecie cukrzycowej.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka ksylitolu
    3/4 szklanki oleju
    1 płaska łyżeczka sody
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 zaokrąglona łyżeczka cynamonu
    2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    4 jabłka
    1-2 łyżki soku z cytryny
    70 g posiekanych orzechów włoskich
    70 g płatków migdałowych
    polewa:
    60 g gorzkiej czekolady
    90 g śmietanki 30%
    garść płatków migdałowych do posypania
Wystaw ocenę:

4.7 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami

Ciasto amerykańskie w wersji dietetycznej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
    Jajka ubijamy z ksylitolem, dodajemy olej i mąkę przesianą z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy jabłka, orzechy i płatki migdałowe. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki), wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni 60 minut. Studzimy.
  • 3. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować