Ciasto bez cukru i bez białej mąki. Tradycyjny przepis przerobiłam zastępując niektóre składniki innymi, o niższym indeksie glikemicznym, dzięki czemu na porcję takiego ciasta mogą się skusić również osoby na diecie cukrzycowej.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
1 szklanka ksylitolu
3/4 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 zaokrąglona łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4 jabłka
1-2 łyżki soku z cytryny
70 g posiekanych orzechów włoskich
70 g płatków migdałowych
polewa:
60 g gorzkiej czekolady
90 g śmietanki 30%
garść płatków migdałowych do posypania
Ciasto amerykańskie w wersji dietetycznej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajka ubijamy z ksylitolem, dodajemy olej i mąkę przesianą z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy jabłka, orzechy i płatki migdałowe. Dokładnie mieszamy.
2.Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki), wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni 60 minut. Studzimy.
3.Śmietankę podgrzewamy w rondelku, wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze