REKLAMA

Ciasto amerykańskie

wyświetlono: 1835 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

To ciasto to prawdziwa gratka dla czekoladowych łasuchów.

opublikowany: 27.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 35 min

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 100g masła,
    • 50g cukru białego,
    • 50g cukru brązowego,
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
    • 2 jajka,
    • ½ szklanki maślanki,
    • 120g mąki pszennej,
    • 40g kakao,
    • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ½ łyżeczki sody,
    • CZEKOLADOWY ORZECHOWY:
    • 250g serka mascarpone,
    • 150g masła orzechowego gładkiego,
    • 3 łyżki cukru pudru,
    • 50g orzeszków ziemnych solonych,
    • DODATKOWO:
    • 120g dżemu porzeczkowego,
    • bezy
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
    Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier biały i brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i maślankę w dwóch turach. Mieszamy krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół.
    KREM ORZECHOWY: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i miksujemy 1-2 minuty mikserem. Następnie dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy orzeszki ziemne i mieszamy szpatułką.
    ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwszy blat ciasta czekoladowego. Na cieście rozsmarowujemy równomiernie dżem porzeczkowy. Następnie układamy drugi blat ciasta czekoladowego. Wykładamy krem orzechowy, wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi bezikami. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie ciasto kroimy na 16 porcji.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
    Życzę smacznego

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rena123 portret

Ciasto amerykańskie

Świetne ciasto - łatwe, szybkie i pyszne. Przepis znalazłam w pożółkłym zeszycie mojej mamy.

kategoria: Ciasta ciasto z jabłkami Desery opublikowany: 06.05.2016 | wyświetlono: 49278 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: a_sad07 IMG_20190610_172103

Ciasto amerykańskie

Bardzo proste ciasto z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich.

kategoria: Ciasta piernik murzynek opublikowany: 06.11.2018 | wyświetlono: 1530 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: bytom

Ciasto amerykańskie

Ciasto łatwe, nie wymaga dużego nakładu pracy a do tego bardzo smaczne. Polecam.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 19.01.2014 | wyświetlono: 2454 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: emalitowska emalitowska

Ciasto amerykańskie(Duża blacha)

Bardzo proste i bardzo smaczne ciasto

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 04.12.2013 | wyświetlono: 50176 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE