Ciasto a'la snikers

  • wyświetlono: 3974 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania a przy tym wygląda efektownie :) Jego smak jest słodko-słony, idealny dla smakoszy wszelkiego rodzaju ciast i słodyczy typu batony Snikers :)

2017-07-01ab
  • 12 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm:
180 g krakersów słonych
400 g herbatników maślanych
150 g orzeszków ziemnych solonych
400 g śmietanki 30 % + 2 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa + 1/2 szklanki gorącej wody
400 g masy krówkowej kajmakowej (około 3 łyżki odkładamy do dekoracji)

KREM:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto a'la snikers

  • 1. KREM: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do garnka, ubijamy z cukrem (aż zbieleją). Do ubitych dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 2. Mleko gotujemy, wlewamy stopniowo do ubitych jajek i chwilę miksujemy. Następnie gotujemy budyń, często mieszając. Studzimy.
  • 3. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo po łyżce kremu i cały czas miksujemy aż powstanie krem (do kremu możemy dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego).
  • 4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietankę (około 3 łyżki odkładamy do dekoracji) ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce tężejącej galaretki, ubijamy.
  • 5. Orzeszki rozdrabniamy w blenderze kielichowym. Odłożoną masę krówkową przekładamy do garnuszka, dodajemy śmietankę (3 łyżki) i chwilę razem podgrzewamy, studzimy, robimy kleksy na wierzchu ciasta.
  • 6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kolejno: herbatniki – masa krówkowa 1/2 – orzeszki ziemne 4 łyżki – krakersy – masa budyniowa 1/2 – herbatniki – masa krówkowa (pozostała) – orzeszki ziemne 4 łyżki – krakersy – krem budyniowy (pozostały) – herbatniki – bita śmietana – orzeszki ziemne (pozostałe) – kleksy z masy krówkowej
  • 7. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokrakersymasa krówkowaherbatnikiorzeszki ziemneśmietanka 30
 

Komentarze

Podobne przepisy

snikers

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Snikers

:-) Gorąco polecam (-:

snikers

Dodane przez: mona16051992

Ciasto Snikers

Pyszne miodowo - orzechowe ciasto...

Snikers

Dodane przez: mzka

Ciasto snikers

To ciasto towarzyszy mi od dzieciństwa....

snikers

Dodane przez: maalikaa

Ciasto bez pieczenia Snikers

Wspaniałe ciasto bez pieczenia,...

pyszny snikers :)

Dodane przez: Benjaminka26

Ciasto Snikers bez pieczenia

Przepyszne i co najważniesze -...

snikers na biszkopcie

Dodane przez: celkapatelka

Ciasto Snikers na biszkopcie

Dla wielbicieli słodkości