Ta kawa to zdecydowanie coś dla wielbicieli popularnego batonika, gdyż łączą się w niej smaki kremu czekoladowego, masła orzechowego, bitej śmietany, sosu karmelowego oraz chrupiących orzechów.
60 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
na 2 porcje:
400 ml kawy, ja używam z ekspresu
2 łyżeczki kremu czekoladowego
2 łyżeczki gładkiego masła orzechowego
bita śmietana
sos karmelowy
Kawa a'la snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na suchej patelni prażymy orzechy z dodatkiem soli morskiej. Dodajemy miód, gdy miód zacznie się karmelizować wyłączamy ogień. Orzechy przekładamy na papier do pieczenia, tak by na siebie nie nachodziły.
Szklanki, w których będziemy podawać kawę, smarujemy od środka masłem orzechowym i kremem czekoladowym (zarówno masło jak i krem powinny być w temperaturze pokojowej). Szklanki wstawiamy na 30 minut do lodówki, by krem i masło orzechowe zastygły.
Gorącą kawę wlewamy do szklanek dekorujemy bitą śmietaną, sosem karmelowym oraz pokruszonymi orzechami.
Komentarze