300 g herbatników
1 puszka masy krówkowej
Masa budyniowa:
0,5 l mleka
1 budyń śmietankowy w proszku
6 łyżek cukru
200 g masła
Bita śmietana:
330 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1.Z mleka, budyniu i cukru gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu proszku budyniowego-zostawiamy do ostudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu cały czas miksując.
Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników, na to rozsmarowujemy masę krówkową i znowu warstwę herbatników.Na herbatniki równo rozsmarowujemy krem budyniowy i układamy kolejną warstwę herbatników.Wkładamy ciasto do lodówki na min 30 minut.
W tym czasie ścieramy czekoladę na tarce jarzynowej.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i rozsmarowujemy na cieście.Wierzch posypujemy czekoladą.Ponownie wkładamy ciasto do lodówki na ok. 1 godz.
Smacznego
Komentarze