Ciasto 3 bit

4.5 (193 ocen)

  • 40 min

Słodkie, ale nie mdłe ciasto, słodycz masy kajmakowej przełamuje gorzka czekolada i słone krakersy. Błyskawicznie się przygotowuje, nie ma potrzeby włączać piekarnika :)

  • 40 min

Składniki:

  • Masa budyniowa:
    2 szkl. mleka
    1 szkl. mąki pszennej
    5 żółtek
    cukier waniliowy
    0,5 szkl. cukru
    1 kostka masła

    Masa śmietankowa:
    0,5 litra śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody

    Ponadto:
    2 paczki krakersów (po 180g)
    1 puszka gotowej masy krówkowej (lub gotowanego w puszce przez 2 godziny słodzonego mleka skondensowanego)
    gorzka czekolada (kilka kostek)
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 3 bit2 1. Masa budyniowa: Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Wlać do gotującej się reszty mleka i mieszać cały czas aż do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wmieszać masło.
  • 2. Masa śmietankowa: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać rozpuszczoną żelatynę.
  • 3. Krakersy wyłożyć na blachę (35 x 20 cm), na to wylać gorącą masę budyniową i przykryć drugą warstwą krakersów. Następnie rozsmarować masę krówkową i ułożyć kolejną warstwę krakersów. Odczekać aż masa budyniowa ostygnie. Wyłożyć na wierzch ubitą śmietankę i zetrzeć na wierzch gorzką czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować