Miodowy biszkopt z pianką owocową

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Biszkopt miodowy z lekką porzeczkową pianką na bazie bezy włoskiej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma do tarty o średnicy 30 cm:

    Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki miodu naturalnego
    3/4 szklanki mąki pszennej typ 405
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    szczypta soli
    1/4 łyżeczki cream of tartar

    Pianka owocowa:
    200g owoców czerwonej porzeczki
    200g cukru
    100g białek

    Dekoracja:
    kilka gałązek czerwonej porzeczki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Biszkopt

Miodowy biszkopt z pianką owocową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • c 1. Najpierw piekę biszkopt miodowy:
    Białka oddzielam od żółtek, ubijam mikserem na sztywno z dodatkiem soli i cream of tartar. Ciągle miksując dodaję po jednym żółtku, a następnie powoli wlewam miód(powstanie kogel-mogel). Teraz przesiewam mąkę wymieszaną ze skrobią i mieszam dokładnie silikonową łopatką. Ciasto wylewam do natłuszczonej formy wysypanej mąką i piekę w piekarniku nagrzanym do 175°C około 30 min(zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak że ciasto jest upieczone).Upieczony biszkopt studzę na kratce kuchennej.
  • c 2. Pianka owocowa:
    Umyte porzeczki miksuję blenderem na mus.
  • c 3. Do musu wsypuję cukier, mieszam, gotuję około 4 minuty od momentu zagotowania. Jeśli mamy termometr cukierniczy to gotujemy do temperatury 105°C.
  • c 4. Gdy syrop gotuje się 2 minuty, zaczynam ubijać na sztywno białka końcówką rózga umieszczone w dzieży robota planetarnego (nie spuszczam oczu z gotującego się syropu).Do sztywnych białek ciągle miksując cienką strużką wlewam owocowy syrop. Po skończeniu syropu masę miksuję 5 minut (krem nawinie się na rózgę).

    Krem od razu (jeszcze ciepły) umieszczam w worku cukierniczym z założoną tylką sferyczną i wykonuję kwiaty bezpośrednio na biszkopcie. Na kwiatach układam surowe porzeczki.

Porady

Takie ciasto można zrobić np. z czarną porzeczką lub z wiśniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować