Biszkopt kakaowy z masą owocową

4.5 (184 ocen)

Nieco nietypowe ciasto, idealne do filiżanki kawy :)

Składniki:

  • Forma 28x21 cm:

    Biszkopt (należy upiec takie 2)*:

    3 łyżki mąki,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka kakao,
    4 jajka L,
    4 łyżki cukru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:

    200 g masła w temp. pokojowej,
    3/4 szklanki dżemu (u mnie z czarnej porzeczki),
    budyń waniliowy z cukrem,
    1 1/2 szklanki mleka.

    Dodatkowo:

    pół szklanki dżemu
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt kakaowy z masą owocową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę, wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem. Delikatnie mieszamy, przelewamy do foremki i wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Tak samo pieczemy drugi biszkopt
  • 2. Krem:

    1 szklankę mleka gotujemy, w reszcie mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Do gotującego się mleka dodajemy rozmieszany budyń, chwilę gotujemy, studzimy.

    Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, wciąż ucierając dodajemy po łyżce budyniu oraz dżem.
  • 3. Biszkopty przekrawamy na 2 blaty.

    Przełożenie: biszkopt- 1/2 kremu - biszkopt - dżem - reszta kremu - biszkopt - ewentualnie polewa czekoladowa

Porady

*Możecie także upiec biszkopt w nieco większej formie, pokroić go na 3 blaty. i pominąć warstwę z dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować