Ciastka z truskawkowym zefirem

wyświetlono: 71 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują zarówno małym jak i dużym łasuchom.

opublikowany: 30.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 paczki półsłodkich herbatników po 168 g każda

    Zefir:
    300 g musu truskawkowego
    125 ml wody
    250 g cukru
    80 g białka
    1/2 łyżeczki cream of tartar
    200 g cukru
    12 g agaru

    kilka truskawek

    worek cukierniczy z założoną tylką
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Ciastka z truskawkowym zefirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej tacy wykładamy połowę ciastek. Truskawki kroimy na kawałki. Na worek cukierniczy zakładamy ozdobną tylkę. Te czynności wykonujemy w pierwszej kolejności ponieważ zefir szybko tężeje.
  • ciastka 2. Teraz sporządzamy zefir:
    Do rondelka wlewamy mus truskawkowy i wodę, wsypujemy cukier, agar mieszamy, gotujemy na średnim ogniu 4 minuty od momentu zagotowania . W trakcie gotowania syrop często mieszamy.
  • ciastka 3. Gdy syrop gotuje się 1 minutę w dzieży robota planetarnego zaczynamy ubijać białka z cream of tartar i cukrem końcówką rózga. W trakcie ubijania białek pamiętamy o gotującym się syropie truskawkowym. Do sztywnych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorący owocowy syrop.
    Po dodaniu całego syropu miksujemy jeszcze 1 minutę.
  • ciastka 4. Ciepłą masę od razu umieszczamy w przygotowanym worku cukierniczym i wyciskamy porcje na ciastka. Do środka wciskamy kawałki truskawek i przykrywamy drugim ciastkiem. Tak przygotowane ciastka pozostawiamy do stężenia na noc w temperaturze pokojowej.

Porady

Mus truskawkowy przygotowuję miksując świeże truskawki za pomocą blendera na gładką masę.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Hrabina w kuchni Hrabina w kuchni

Ciastka maślane - Jajka

Ciasteczka w formie jajek na pewno przypadną do gustu Waszym pociechom, dla nich wersja bez ajerkoniaku.

kategoria: do kawy Desery ciastka opublikowany: 18.03.2018 | wyświetlono: 1290 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE