Piknikowe kwiaty na łące przygotowuję ze słodkiego ciasta drożdżowego.Akcentem jest aromatyczna truskawka.Takie ciastka + kawa w termosie i mamy małą kawiarenkę na świeżym powietrzu.
Ciastka z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypać cukier i rozkruszone drożdże,rozrobić.
2.Podgrzać mleko,aby było ciepłe(nie gorące).Wlać do rozrobionych z cukrem drożdży,wymieszać.
3.Oddzielić zółtka od białek.Żółtka wrzucić do miski z resztą składników.Białka odstawić.Do miski wsypać też makę,odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
4.Po 5 minutach wlać do miski olej,rozrabiać ciasto,aż będzie elastyczne.
5.Ciasto przykryć lnianym ręcznikiem,odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut,(2-krotnie zwiększy swoją objetość).
6.Truskawki umyć,pozbawić szypułek,osuszyć,pokroić na połówki.
7.Ciasto rozwałkować,podsypując lekko mąką.
8.Z ciasta wycinamy kształty potrzebne do przygotowania kwiatków,można do tego celu użyć wycinarki(jak na zdjęciu).
9.Teraz z wycietych okrągłych kształtów układamy na stolnicy kwiat,a na nim truskawkę.Ciasto smarujemy białkiem.
10.W misce wymieszać masło,cukier puder i mąkę,łączyć delikatnie palcami,aż powstanie kruszonka.Posypać nią listki drożdżowych kwiatków.Blachy posmarować margaryną, ułożyć na nich kwiatki.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 25-30 minut.Należy sprawdzać ciastka ,aby nie spiekły się.
Komentarze