Desery z truskawkami nigdy się nie znudzą :) Tym razem przygotowałam z nimi pyszne, szybkie ciastka z ciasta francuskiego, z budyniem lub twarożkiem. Kto co woli :)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
nadzienie budyniowe: 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
500 ml mleka
nadzienie serowe: 200 g twarogu na serniki (3- krotnie mielonego)
2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
1 żółtko
ponadto: ok.150-200 g truskawek
1 żółtko (do posmarowania)
3 łyżki mleka
2 łyżki galaretki cytrynowej
Ciastka francuskie z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować budyń na mleku według przepisu na opakowaniu. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Twarożek utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
2.Ciasto francuskie rozwinąć i z każdego płata wyciąć po 6 kwadratów. Każdy kwadrat delikatnie złożyć na pół w trójkąt i naciąć brzeg na ok.1cm szerokości, nie nacinając do końca.Kwadraty ponownie rozwinąć. Górny brzeg przełożyć na dół, a dolny na górę.
3.Budyń i twarożek wyłożyć do środka kwadratów (porcja może być duża, gdyż podczas pieczenia budyń i twarożek zmniejszą swoją objętość). Zawinięte boki i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
4.Piec do zarumienienia ok.15 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu na ciastkach ułożyć po 1-2 truskawki. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody Stężałą galaretką posmarować truskawki na ciastkach (dzięki temu będą się ładnie błyszczały). Smacznego!
Komentarze