Ciastka francuskie z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Desery z truskawkami nigdy się nie znudzą :) Tym razem przygotowałam z nimi pyszne, szybkie ciastka z ciasta francuskiego, z budyniem lub twarożkiem. Kto co woli :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    nadzienie budyniowe: 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
    500 ml mleka
    nadzienie serowe: 200 g twarogu na serniki (3- krotnie mielonego)
    2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
    1 żółtko
    ponadto: ok.150-200 g truskawek
    1 żółtko (do posmarowania)
    3 łyżki mleka
    2 łyżki galaretki cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka francuskie z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować budyń na mleku według przepisu na opakowaniu. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Twarożek utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
  • ciastka francuskie 2. Ciasto francuskie rozwinąć i z każdego płata wyciąć po 6 kwadratów. Każdy kwadrat delikatnie złożyć na pół w trójkąt i naciąć brzeg na ok.1cm szerokości, nie nacinając do końca.Kwadraty ponownie rozwinąć. Górny brzeg przełożyć na dół, a dolny na górę.
  • ciastka francuskie 3. Budyń i twarożek wyłożyć do środka kwadratów (porcja może być duża, gdyż podczas pieczenia budyń i twarożek zmniejszą swoją objętość). Zawinięte boki i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
  • ciastka francuskie 4. Piec do zarumienienia ok.15 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu na ciastkach ułożyć po 1-2 truskawki. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody Stężałą galaretką posmarować truskawki na ciastkach (dzięki temu będą się ładnie błyszczały). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować