500 g mąki
250 g margaryny ( 1 cała kostka )
170 g cukru ( 3/4 szklanki )
1 szczypta amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 stołowa łyżka gęstej śmietany
do ciastek możesz dodać cukier wanilinowy, otartą skórkę z pomarańczy lub inne ulubione dodatki
Ciastka z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wsyp mąkę, następnie dodaj żółtka, pokrojoną w kostkę margarynę oraz śmietanę i amoniak .
Całość wyrób-do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
Zanim zaczniesz przygotowywać ciasteczka, owiń miskę z ciastem folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Różne kształty możesz nadać ciasteczką za pomocą wkładki do ciastek załączonej do maszynki do mięsa.
Ciasteczka najlepiej piec na papierze do pieczenia.
Zalecamy włożenie ich na środkowym poziomie piekarnika i pieczenie przez około 20 minut w temperaturze 180* C ( z funkcją termoobiegu )
Komentarze