Ciastka z maszynki

4.5 (178 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Te kruche, pachnące masłem ciasteczka są pyszne i możemy im nadać dowolny kształt. Ja przygotowałam je z pomocą nakładki do ciastek montowanej na maszynkę do mięsa, ale można także ulepić z nich kuleczki i lekko je spłaszczyć tworząc placuszki.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru pudru
    200 g masła w temperaturze pokojowej
    2 żółtka
    3 łyki śmietany 18 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Masę umieścić w maszynce do ciastek (lub maszynce do mięsa z nakładką do robienia ciastek) i wyciskać długie pasy, a następnie podzielić je nożem na krótsze paski. Umieścić ciasteczka na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 15 minut, do zezłocenia. Z podanych proporcji upiekłam trzy duże blaszki ciasteczek.

Porady

Ciastka można także ukształtować dłońmi, tworząc na przykład niewielkie placuszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować