ciasteczka z maszynki z gotowanych żółtek

4.41 (197 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Idealnie kruche! Idealnie maślane! Po prostu smaczne

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

    200 g zimnego masła

    150 g cukru pudru

    1 op. cukru waniliowego

    1 łyżka smalcu

    3 żółtka gotowane

    2 żółtka surowe
Wystaw ocenę:

4.41 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Ciastka z maszynki

Ciasteczka z maszynki z gotowanych żółtek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować żółtka do ciastek: Jajka ugotuj. Jeszcze ciepłe obierz, wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem na gładką konsystencję. Odczekaj aż wystygną.



    Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Dodajemy cukier waniliowy, smalec, masło pokrojone w kostkę i żółtka gotowane. Miksujemy do uzyskania kruszonki. Dodajemy surowe żółtka i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.



    Po tym czasie przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa z końcówką do ciastek. Ciasteczka wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp 180 st. C przez ok 15 minut. Jeżeli zrobisz dłuższe ciastka to trzeba piec je dłużej. Czas pieczenia uzależniony jest od kształtu ciastek i kuchenki. Jak ciastka nabiorą złocistego koloru są gotowe/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka maślane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować