Ciasteczka z maszynki z gotowanych żółtek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować żółtka do ciastek: Jajka ugotuj. Jeszcze ciepłe obierz, wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem na gładką konsystencję. Odczekaj aż wystygną.
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Dodajemy cukier waniliowy, smalec, masło pokrojone w kostkę i żółtka gotowane. Miksujemy do uzyskania kruszonki. Dodajemy surowe żółtka i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa z końcówką do ciastek. Ciasteczka wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp 180 st. C przez ok 15 minut. Jeżeli zrobisz dłuższe ciastka to trzeba piec je dłużej. Czas pieczenia uzależniony jest od kształtu ciastek i kuchenki. Jak ciastka nabiorą złocistego koloru są gotowe/
Komentarze