Ratatuj z mielonym mięskiem

4.5 (188 ocen)

  • 15 min

Przepis wymyśliłam specjalnie dla mojego męża który nie przepada za warzywami, więc przemyciłam je w zapiekance...Naprawde smaczna. Polecam!

  • 15 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego lub z indyka
    1 duża czerwona papryka
    1 średnia cukinia
    2 dojrzałe pomidory
    ok, 85g żółtego sera
    1 przecier pomidorowy
    250ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 mała cebula
    3 ząbki czosnku
    zioła(oregano, tymianek)
    pół łyżeczki mielonej ostrej czerwonej papryki
    sół pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ratatuj z mielonym mięskiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tak wygląda zapiekanka zaraz po wyjęciu z pieca 1. Mięso mielone podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu,międzyczasie w osobnym rondlu podsmaż posiekaną w kostke cebulkę i czosnek z dodatkiem oleju, ma sie zeszklić. Do mięsa można wrzucać paprykę i cukinię pokrojoną w grubszą kostkę, smażyć pod przykryciem jakies 5 min,następnie dodawać przecier pomidorowy, pomidory pokrojone w kostkę,cebulkę z czosnkiem, przyprawy i zioła i szkl. bulionu, niech to się zagotuje. Następnie przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia, posypać startym żółtym serem. Włożyć do piekarnika na ok 20 min

Porady

Nadzienie można przełożyć płatami makaronu do lazani, jest wtedy bardziej sytsza. Najlepiej makaron lekko podgotować w osolonej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować