Ciastka wiatraczki

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Kruche ciasteczka znakomite do kawki :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
    200 g masła
    1 żóltko
    2 łyżki gęstej śmietany
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kg startych jabłek przesmażonych na patelni z cukrem i 1/2 łyżeczki żelatyny lub twarda marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciastka wiatraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić na patelnię z 2-3 łyżkami cukru. Smażyć około 10-20 minut, pod koniec dodając 1/2 łyżeczki żelatyny.Ostudzić.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto (jeśli będzie się jeszcze kleić do rąk - dodać jeszcze odrobinę mąki ) i wstawić do lodówki na godzinę. Można włożyć również do zamrażarki, wtedy czas oczekiwania będzie krótszy :)
  • image-08mfime 3. Wycinać kwadraty ( ja mam foremkę kwadratową 6,5 x 6,5 cm ), na środku kłaść marmoladę, a rogi ponacinać wzdłuż.
  • image-0d6wqyx 4. Składać tak, aby powstały wiatraczki. Delikatnie przenosić na formę z papierem do pieczenia.
    Piec w 180°C około 20 minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować