Ciastka wiatraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić na patelnię z 2-3 łyżkami cukru. Smażyć około 10-20 minut, pod koniec dodając 1/2 łyżeczki żelatyny.Ostudzić.
2.Z podanych składników zagnieść ciasto (jeśli będzie się jeszcze kleić do rąk - dodać jeszcze odrobinę mąki ) i wstawić do lodówki na godzinę. Można włożyć również do zamrażarki, wtedy czas oczekiwania będzie krótszy :)
3.Wycinać kwadraty ( ja mam foremkę kwadratową 6,5 x 6,5 cm ), na środku kłaść marmoladę, a rogi ponacinać wzdłuż.
4.Składać tak, aby powstały wiatraczki. Delikatnie przenosić na formę z papierem do pieczenia.
Piec w 180°C około 20 minut do zrumienienia.
Komentarze