Ciastka szwajcarskie

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię zaskakiwać rodzinę nowymi daniami.

Składniki:

  • 6 dag smalcu
    4 dag masła
    8 dag cukru
    cukier waniliowy
    jajko
    20 dag mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    płatki owsiane do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka szwajcarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smalec, masło, cukier i cukier waniliowy miksujemy z jajkiem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto wyrabiamy.
  • 2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w płatkach owsianych i kładziemy w dużych odstępach (nie dociskamy) na blachę. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 °C.



    Do środka warto włożyć wydrylowaną wiśnię z kompotu.
    Ciastka zamiast płatkami owsianymi można obtoczyć np. w orzechach lub pestkach słonecznika. Żeby ciasto się nie lepiło, kulki najlepiej formować lekko zwilżonymi dłońmi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować