Ciastka przez maszynkę

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Bardzo kruche i delikatne ciasteczka, długo utrzymują świeżość.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1/2 kostki masła
    1 kostka smalcu
    3 gotowane żółtka
    2 jajka
    1 surowe żółtko
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciastka przez maszynkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Założyć foremkę do maszynki do mielenia i robić ciastka. Piec do zrumienienia w 180 stopniach. Po ostudzeniu dowolnie udekorować.

Porady

Ciastka przez maszynkę są bardzo delikatne, to samo ciasto wałkowane już nie daje takiego efektu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować