Pastelowe ciastka przez maszynkę

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ten przepis na ciastka jest w mojej rodzinie od pokoleń, ciastka są przepyszne i pęknie się prezentują, moje dzieci je uwielbiają.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na 3 duże blachy ciastek:
    4 szklanki maki
    1,5 szklanki cukru
    3 cukry waniliowe
    30 dag masła
    5 jajek
    1 proszek do pieczenia

    Lukier:
    2 białka z wcześniej umytych i sparzonych jajek
    0,5 kg cukru pudru
    sok z 1 cytryny
    sok z buraka lub różowy barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Pastelowe ciastka przez maszynkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić, przestudzić i ubić mikserem z jajkami, cukrem i cukrami waniliowymi na puszystą masę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do dużej miski i wymieszać z masą jajeczną, wyrobić elastyczne ciasto. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Na maszynce do mielenia mięsa zamontować nasadkę do ciastek, odkrawać po kawałku ciasta i przekręcać przez maszynkę. Wychodzące ciasto ciąć na ciastka dowolnej długości. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-15 minut do zezłocenia w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
  • 2. Lukier:
    Białka, sok z cytryny i cukier puder umieścić w misce i utrzeć aż do uzyskania gęstej błyszczącej masy. Połowę lukru zabarwić na różowo.
    Smarować ciastka lukrem za pomocą pędzelka. Odstawić na kilka godzin aby lukier dobrze zastygł. Ciastka doskonale się przechowują w szczelnej puszce.

Porady

Ciasto można zabarwić kakao lub dodać zmielone bardzo drobno orzechy, migdały, suchy mak lub wiórki kokosowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować