Ciasteczka z owocowym nadzieniem

4.49 (200 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, kruche ciasteczka z owocowym nadzieniem zachwycą smakiem nie tylko najmłodszych. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Kto raz spróbuje na pewno się zakocha w tym smaku!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦330 g mąki
    ◦1 łyżka cukru
    ◦225 g masła
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦110 ml zimnej wody

    Składniki na nadzienie:
    ◦4-5 jabłka
    ◦100 g suszonej żurawiny
    ◦3-4 łyżki wiśni z kompotu
    ◦100 g cukru

    Dodatkowo:
    ◦1 jajko
    ◦cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Ciasteczka z owocowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka z owocowym nadzieniem 1. Przygotowanie ciasta:
    Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodajemy zimne posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
  • Ciasteczka z owocowym nadzieniem 2. Przygotowanie nadzienia:
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoce wsypujemy do garnka, dodajemy żurawinę oraz cukier i dusimy ok. 10-15 minut. Na koniec dodajemy wiśnie i jeszcze kilka minut przesmażamy. Odkładamy żeby nadzienie przestygło.
  • Ciasteczka z owocowym nadzieniem 3. Przygotowanie ciasteczek z owocowym nadzieniem:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy po dwa okrągłe placki (na górę i na dół). Na spód ciastka nakładamy na środek łyżeczkę nadzienia zostawiając czyste brzegi i przykrywamy ciastko drugim okrągłym plackiem, zlepiając brzegi. Na górze można zrobić nacięcia. Tak samo postępujemy z następnymi ciastkami. Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut aż się ładnie zarumienią.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować