Ciasteczka z nadzieniem piernikowo - owocowym, z nutą cynamonu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto wyszło bardzo kruche -wyjątkowe, lekko cynamonowe. Nadzienie to morele, daktyle, pierniki lukrowane, delikatnie kwaśną konfiturą zmieszane. W cieście je zakręciłam, po upieczeniu i przestygnięciu cukrem pudrem oprószyłam.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ok. 40 szt.:
    ciasto:
    400 g mąki krupczatki,
    150 g masła,
    1 opakowanie suchych drożdży ( na 0,5 kg mąki),
    2 żółtka,
    1 opakowanie cukru trzcinowego z cynamonem (15 g),
    150 g śmietany 18%,
    szczypta soli,

    nadzienie:
    150 g suszonych daktyli bez pestek (lepsze będą miękkie),
    100 g suszonych moreli,
    1 żółtko,
    120 g pierników lukrowanych, ,
    4 duże łyżki konfitury z owoców leśnych lub innych lekko kwaśnych,

    ponadto:
    mąka krupczatka do podsypania,
    cukier puder trzcinowy lub zwykły do oprószenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasteczka z nadzieniem piernikowo - owocowym, z nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka z nadzieniem piernikowo - owocowym, z nutą cynamonu 1. Ciasto:
    Suche składniki: mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem z cynamonem i solą.
    Masło kroimy na mniejsze kawałki.
    W mikserze miksujemy żółtka ze śmietaną.
    Dodajemy masło, suche składniki i całość krótko miksujemy lub zagniatamy na gładką masę.
    Ciasto powinno być miękkie, delikatne. Formułujemy kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i przykrywamy. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

    Nadzienie:
    Pierniki, daktyle i morele kroimy na mniejsze kawałki.
    Pierwsze na drobno miksujemy pierniki, następnie dodajemy owoce, żółtko i dżem.
    Całość miksujemy do uzyskania jednolitej (klejącej) masy.

    Rada: jeśli składniki się nie połączą, będą się rozsypywać, można dodać konfitury.
  • Ciasteczka z nadzieniem piernikowo - owocowym, z nutą cynamonu 2. Ciasto dzielimy na 4 - 5 części. Każdą z nich po kolei rozwałkujemy (średnica około 22 cm), za pomocą nożyka do ciasta lub pizzy dzielimy na 9 równych trójkątów.



    Na każdy kawałek ciasta (przy najszerszej str., czyli po obwodzie) nakładamy po jednej łyżeczce nadzienia.
    Delikatnie zwijamy ciasto, chowając w nim nadzienie.
  • Ciasteczka z nadzieniem piernikowo - owocowym, z nutą cynamonu 3. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy str. łączenia ciasta.
    Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasteczka wkładamy na środkową półkę i pieczemy ok. 15 – 20 min, aż się zarumienią.
    Po upieczeniu przekładamy na kratkę do przestygnięcia.
  • Ciasteczka z nadzieniem piernikowo - owocowym, z nutą cynamonu 4. Kiedy ciastka się pieką, przygotowujemy kolejną porcje.
  • Ciasteczka z nadzieniem piernikowo - owocowym, z nutą cynamonu 5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

To może cię zainteresować