drożdżowe rogaliki z marmoladą i lukrem

4.48 (149 ocen)

rogaliki są bardzo łatwe, szybkie w przygotowaniu i do tego przepyszne!!

Składniki:

  • ciasto:
    - 500 g mąki
    - 1 szkl. ciepłego mleka
    - 100 g drożdży
    - 2 łyżki cukru
    - 1 jajko
    - 50 g masła lub margaryny
    - szczypta soli
    - marmolada do nadziewania(najlepiej lekko schłodzona)
    lukier:
    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - ok. 2 łyżki mleka
    - odrobina aromatu waniliowego lub pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe rogaliki z marmoladą i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki przed zawinięciem 1. ciasto:
    Z drożdży, kilku łyżek mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki przygotować rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
    Rozczyn dodać do przesianej mąki wraz z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem oraz resztą składników. Wszystko razem wymieszać i wyrobić miękkie, ale nie klejące się ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto podzielić na 5 małych część. Każdą część rozwałkować ,lekko podsypując mąką w razie potrzeby i pokroić na 6 trójkątów. Na każdy trójkąt na szerszy bok nakładać marmoladę i zwijać w rogaliki. Ułożyć na natłuszczonej blasze i zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Piec w temp. 200 st.C przez ok15 minut, na rumiano .
  • 2. lukier:
    Wszystkie składniki na lukier wymieszać, dodając tyle mleka aby otrzymać odpowiednią konsystencję .
  • 3. Po lekkim przestudzeniu rogaliki polukrować.

Porady

ciasto jest tak elastyczne i miękkie, że równie dobrze zamiast rogalików można formować małe kulki z marmoladą w środku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować