Ciasteczka maślane z truskawkową galaretką

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Kruchutkie ciasteczka o maślanym smaku z delikatną galaretką truskawkową smakują niezwykle wyjątkowo

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    300 g mąki
    150 g cukru pudru
    100 g mielonych migdałów
    1 cukier waniliowy
    200 g masła
    1 jajo

    NADZIENIE:

    250 g galaretki z czerownej porzeczki
    2 łyżki sypkiej galaretki truskawkowej

    PONADTO:

    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka maślane z truskawkową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść w misce.
    Uformować kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej odrobiną mąki.
    Wykrawać okrągłe ciasteczka, w co drugim zrobić na środku ozdobne serduszko.

    Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok 4 minut w 170 stopniach do lekkiego zrumienienia.
    Po upieczeniu ciasteczka wystudzić.

    Galaretkę z porzeczek rozgrzać, dodać sypką galaretkę truskawkową, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić.
    Na środki pełnych ciasteczek wyłożyć po 1 łyżeczce nadzienia, na wierzch przyłożyć ciasteczko z wyciętym serduszkiem sklejając razem.
    Pozostawić do stężenia.
    Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masło Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować