Maślane ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche i maślane ciasteczka. Idealne na przyjęcia. Zawsze znikają ze stołu jako pierwsze.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50g cukru pudru
    110g zimnego masła
    150g mąki pszennej
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Maślane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło w kawałkach ucieramy z cukrem pudrem aż do połączenia.
    2. Dodajemy następnie żółtko, ucieramy ponownie i na końcu mąkę.
    3. Łączymy całość w kulę, owijamy folią i spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
    4. Lepimy małe kulki które kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    5. Spłaszczamy widelcem (tworząc wzorek).
    6. Pieczemy w 180st bez termoobiegu ok 12 minut ( może krócej, może dłużej, mają być rumiane). Wychodzi 30 sztuk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować