Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć masę makową. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.
2.Następnie dodać proszek oraz jajko i zagnieść ciasto. Dodać masło i dokończyć zagniatanie ciasta. Gdyby ciasto było zbyt „suche” dodać mleko i wymieszać dokładnie. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne i powinno odchodzić od ręki.
3.Na blacie posypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto na placek o grubości 2 mm i wyciąć foremką ciasteczka. W połowie ciastek mniejszą foremką wyciąć dziurki.
4.Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i kłaść całe ciastko, na wierzchu delikatnie ulożyć ciastko z dziurką i włożyć łyżeczką dżemu. W miseczce wymieszać syrop barmański z przegotowaną wodą i mieszanką posmarować ciasteczka. Piec w 180 st około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Smacznego
Komentarze