Ciasteczka choinki - na ostatnie 5 minut

1 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Czy Wy też tak macie, że na wszystko nie starcza Wam doby? Od zawsze powtarzałam sobie, że kiedy będę mieć wymarzoną Córeczkę, razem będziemy piekły ciasteczka. Obietnicy dotrzymałam i ciasteczka w naszym domu pojawiają się bardzo często. Przed Świętami moja doba jakoś tak jeszcze bardziej się skurczyła i na dopięcie wszystkiego na ostatni guzik jest zdecydowanie mniej czasu. O tylu sprawach trzeba pamiętać. Pomimo natłoku obowiązków, pracy zawodowej zawsze znajdę czas aby wykorzystać go ze swoją Córeczką. Uwielbiamy razem tworzyć w kuchni. Nadia ma świetną zabawę a mi w pamięci zapisują się takie piękne chwile, kiedy była mała. Dzieci tak strasznie szybko rosną! Wspólne ugniatanie ciasta, mąką na policzkach, cukier na podłodze! Takie to cudowne! Ciasteczka są dziecinnie proste w przygotowaniu! Robi się je błyskawicznie, dlatego też dzieciaki będą miały świetną zabawę, którą szybko się nie znudzą.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 550
    100 g masła
    1 jajko
    120 g drobnego cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dekoracja:
    1 białko
    ok.1,5 szklanki cukru pudru
    Kolorowa posypka
    Gwiazdki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kruche ciasteczka

Ciasteczka choinki - na ostatnie 5 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do miski wbijamy jajko oraz dodajemy kawałki masła. Całość wyrabiamy na stolnicy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Z gotowej masy rozwałkowujemy duży placek o grubości 0,5 mm. Foremkami w kształcie choinek wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Studzimy na kratce. Po wystudzeniu dekorujemy domowym lukrem. Lukier przygotujemy z białka i cukru pudru. Wystarczy delikatnie ubić białko, następnie dodać przesiany cukier puder i na wolnych obrotach miksera bądź ręcznie ucierać masę przez 15 minut. Wtedy lukier będzie lśniący.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować