Ciasteczka ala Newtons

  • wyświetlono: 187 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jeżeli można ciasta nazwać „zdrową żywnością” to te słodkości z pewnością takie są. Polecam tym, którzy podczas popołudniowej herbatki nie chcą mieć zbyt dużych wyrzutów sumienia.

Sandra_bakes_a_party
  • 20 porcje
  • Średni

Składniki


- Mąka pszenna pełnoziarnista: 230 gramów
- niesolone masło w temperaturze pokojowej: 115 gramów
- cukier: 100 gramów
- miód: 1 łyżka
- soda oczyszczona: 0.25 łyżeczki
- ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
- żółtka: 3 sztuki
- sok pomarańczowy albo jabłkowy: 2 łyżki
- domowe podwidła śliwkowe: 1 szklanka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasteczka ala Newtons

  • 1. Przygotowanie ciasta: Zacznij od przesiania mąki w niedużej misce. W drugiej dużej misce (tej od miksera) dodaj masło, cukier, miód, sodę, ekstrakt i zacznij ubijać na średnich obrotach, aż masa będzie lekka i puszysta. Następnie dodaj żółtka - po jednym na raz, wymieszaj dokładnie po każdym kolejnym żółtku. Teraz dodaj przesianą mąką, całość na raz. Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj na niskich obrotach. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie bardzo miękkie i wilgotne. Za pomocą łopatki silikonowej, przenieść ciasto na folię spożywczą, na górę połóż drugą warstwę foli i spłaszcz ciasto na kształt dysku. Dokładnie zawiń brzegi folii i włóż do lodówki na 4 godziny, najlepiej na całą noc.
  • ciastka ala Newtons - przygotowanie2. Przygotowanie ciasteczek: Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyjmij ciasto z lodówki. Nadal będzie bardzo delikatne, więc trzeba bardzo uważać. Obsyp stolnicę sporą ilością mąki. Wyjmij połowę porcji ciasta na blat (druga połowa niech nadal się mrozi w lodówce), lekko oprósz mąką z każdej strony. 55-5 Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 30x10 m. Teraz dokładnie rozłóż połowę marmolady na cieście zostawiając około 1,5 cm marginesu. Następnie bardzo delikatnie złóż ciasto na pół (najlepiej jest sobie pomóc szerokim nożem albo szpachelką). Na koniec lekko dociśnij końcówki ciasta i ewentualną mąkę która pozostałą na cieście delikatnie usuń za pomocą pędzelka. Umieścić ciasto blasze wyłożonej pergaminem albo matą silikonową. Powtórz czynność z drugą połówką ciasta. Piecz przez około 12 minut, aż ciasto będzie lekko brązowe i „napuchnięte”. Ja piekłam 15 minut, ale to zawsze zależy od konkretnego piekarnika. Ważne jest aby ciasto nie było zbyt twarde. Te ciasteczka mają być delikatne. Ważne jest, aby od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika, pokroić je na ciasteczka o szerokość około 4 cm.
  • Ciasteczka ala Newtons-23. Przed podaniem lubię swoje ciasteczka oprószyć cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.

    Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni.

    Smacznego!
  • Ciasteczka ala Newtons4. www.sandrabakesaparty.awsome.pl

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latokuchnia amerykańskakuchnia polskajesieńpiknikPRZYJĘCIE DLA DZIECIimprezykonkurs_sliwki

Komentarze

Podobne przepisy

cebulowe

Dodane przez: paolineczka

Ciasteczka cebulowe

ciasteczka nie zawsze musza byc...

image-1klkxcb

Dodane przez: edith

Ciasteczka maślane

Fajne, kruche, maślane ciasteczka....

ciasteczka owsiane

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasteczka owsiane

Pyszne ciasteczka!! Bez cukru i...

Ciasteczka maślane

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Wielkanocne ciasteczka maślane

Delikatne, kruche i maślane ciasteczka...

image-1jp63vf

Dodane przez: Mniam1

Amoniaczki ciasteczka

Amoniak sprawia, że ciasteczka...

Ciasteczka „Oreo”

Dodane przez: Kloruś

Ciasteczka „Oreo”

Moje dzieci uwielbiają ciasteczka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE