Kruche ciasteczka ala pieguski

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Kruche ciasteczka ala pieguski

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • - czekoladowe mini dropsy (Callebaut z ciemnej czekolady),
    - suszone jagody/ żurawina / rodzynki,
    - 1 i 1/2 szklanki mąki,
    - 1/2 kostki masła schłodzonego,
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1 żółtko,
    - 2 łyżki śmietany 18%,
    - ok 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków (dodatki są słodkie),
    - szczypta soli.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka ala pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, siekamy nożem na małe kawałeczki, dodajemy resztę składników siekamy ciasto nożem, (lub używamy misy miksera jak ja to zrobiłam), dodajemy dropsy czekoladowe na oko (ile tylko sobie zażyczymy) i zalane wrzątkiem i odcedzone suszone jagody, zagniatamy ciasto. Formułujemy kulki, rozpłaszczamy, pieczemy ok. 10 min. w 180s do zarumienienia. Żeby miały błyszczącą górę możemy posmarować jajkiem roztrzepanym w mleku lub samym żółtkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować