1.Mleko wlewamy do garnuszka. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do dużej miski, dolewamy wodę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia na 10 minut
2.Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy sól, 1 szklankę mąki i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy kolejną szklankę mąki i mieszamy szybko i intensywnie do połączenia w jednolitą masę. Masa na tym etapie jest mocno klejąca.
3.Drugą miskę dokładnie smarujemy olejem. Przekładamy do niej nasze ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 90 minut).
4.Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem (najlepsza jest oczywiście blaszka do bagietek, ja niestety takiej nie posiadam). Blat i ręce posypujemy mąką. Bardzo delikatnie wykładamy ciasto (powinno być sprężyste, należy uważać, żeby nie opadło). Kroimy na dwie części i każdą część powoli rozciągamy na długość około 30 cm. Przekładamy na blaszkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
5.Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do kokilki wsypujemy kilka kostek lodu* i wstawiamy na dolną półkę piekarnika. Ciabatki wstawiamy na środkową. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy kolejne 10 minut. Wyciągamy i studzimy. Gotowe! :)
Porady
*Dzięki kostkom lodu w piekarniku, nasze ciabatki będą miały chrupiącą skórkę.
Komentarze