Ciabatta

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Dzisiaj zapraszam na pyszną, chrupiącą ciabatkę :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na dwie ciabatty:
    8 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych
    2 pełne szklanki mąki pszennej
    (najlepiej chlebowej, ewentualnie tortowej)
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka masła

    +kostki lodu

    CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 150 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Ciabatta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do garnuszka. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do dużej miski, dolewamy wodę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia na 10 minut
  • 2. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy sól, 1 szklankę mąki i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy kolejną szklankę mąki i mieszamy szybko i intensywnie do połączenia w jednolitą masę. Masa na tym etapie jest mocno klejąca.
  • 3. Drugą miskę dokładnie smarujemy olejem. Przekładamy do niej nasze ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 90 minut).
  • 4. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem (najlepsza jest oczywiście blaszka do bagietek, ja niestety takiej nie posiadam). Blat i ręce posypujemy mąką. Bardzo delikatnie wykładamy ciasto (powinno być sprężyste, należy uważać, żeby nie opadło). Kroimy na dwie części i każdą część powoli rozciągamy na długość około 30 cm. Przekładamy na blaszkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • 5. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do kokilki wsypujemy kilka kostek lodu* i wstawiamy na dolną półkę piekarnika. Ciabatki wstawiamy na środkową. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy kolejne 10 minut. Wyciągamy i studzimy. Gotowe! :)

Porady

*Dzięki kostkom lodu w piekarniku, nasze ciabatki będą miały chrupiącą skórkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować