Domowy Chleb z Żurawiną

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, chrupiący, mięciutki chleb z żurawiną.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
    500ml maślanki
    50ml wody
    25g drożdży
    1 łyżeczka miodu lub cukru
    200g suszonej żurawiny
    2,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Domowy chleb z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do dużej miski wsypać pokruszone drożdże, miód/cukier, 50ml letniej wody, 100g mąki i całość dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15min.

    2. Do tak przygotowanego rozczynu, wlać podgrzaną do max 35° maślankę, wsypać resztę mąki, sól, żurawinę i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki lub wody. Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.

    3.Po upływie czasu ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i uformować bochenek. Zostawić przykryty ściereczką na czas nagrzewania się pierkarnika.
    4.Piekarnik nastawić na 200°C z naczyniem żaroodpornym z pokrywą . Do nagrzanego naczynia włożyć chleb i piec przez 30 min pod przykryciem , a następnie po 30 min zdjąć przykrycie i piec kolejne 30 min. Chleb najlepiej kroić po wystudzeniu! Smacznego ♥

Porady

Po upieczeniu chlebek należy wyciągnąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia. Nigdy nie chować ciepłego chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Suszona żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować