Domowy chleb z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Do dużej miski wsypać pokruszone drożdże, miód/cukier, 50ml letniej wody, 100g mąki i całość dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15min.
2. Do tak przygotowanego rozczynu, wlać podgrzaną do max 35° maślankę, wsypać resztę mąki, sól, żurawinę i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki lub wody. Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.
3.Po upływie czasu ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i uformować bochenek. Zostawić przykryty ściereczką na czas nagrzewania się pierkarnika.
4.Piekarnik nastawić na 200°C z naczyniem żaroodpornym z pokrywą . Do nagrzanego naczynia włożyć chleb i piec przez 30 min pod przykryciem , a następnie po 30 min zdjąć przykrycie i piec kolejne 30 min. Chleb najlepiej kroić po wystudzeniu! Smacznego ♥
Porady
Po upieczeniu chlebek należy wyciągnąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia. Nigdy nie chować ciepłego chleba.
Komentarze