Chrupiące placki ziemniaczane z kawiorem i jogurtem bałkańskim

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sekretnym chrupkości moich placków ziemniaczanych jest dodatek drobnej kaszki orkiszowej. Placki podałam z kremowym jogurtem bałkańskim oraz kawiorem z łososia.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    szalotka
    3 łyżki drobnej jasnej kaszki orkiszowej
    łyżka mąki krupczatki
    jajko
    sól morska
    pieprz kolorowy
    mała gałązka lubczyku

    olej do smażenia

    jogurt bałkański
    kawior z łososia
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane z kawiorem i jogurtem bałkańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Obrane ziemniaki i szalotkę ścieramy na drobnym oczku. Najlepiej ziemniaki zetrzeć za pomocą tarczy trącej malaksera. Do startych ziemniaków i szalotki dodajemy kaszkę orkiszową, krupczatkę, jajko, sól, pieprz i posiekany lubczyk. Mieszamy.


    Na patelni z nieprzywierającym dnem wlewamy olej. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcje masy ziemniaczanej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku.


    Placki podajemy z jogurtem bałkańskim, kawiorem i posypane koperkiem.

Porady

Jeśli placki chcemy podać na słodko, to nie dodajemy szalotki, lubczyku, pieprzu i soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować