Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i czosnkiem

4.97 (164 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kiedy je robię ich aromatyczny zapach przyciąga wszystkich domowników, nawet tych na diecie :-))

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków (ziemniaki o dużej zawartości skrobi ziemniaczanej),
    - 1 duża cebula ze szczypiorem,
    - 2 jajka,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 1 łyżka czubata mąki pszennej,
    - sól, pieprz do smaku,
    - olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.97 (164 ocen)

Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane 1. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach, drugą połowę na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy jajka, mąkę, pokrojoną w kostkę cebulę ze szczypiorem, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i układamy na talerzu jedną warstwą ( będą wtedy chrupiące).
    Smacznego :)

Porady

Placki ziemniaczane wyśmienicie smakują z ulubioną surówką, sosem, śmietaną, gulaszem …

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować