Kiedy je robię ich aromatyczny zapach przyciąga wszystkich domowników, nawet tych na diecie :-))
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
- 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków (ziemniaki o dużej zawartości skrobi ziemniaczanej),
- 1 duża cebula ze szczypiorem,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka czubata mąki pszennej,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach, drugą połowę na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy jajka, mąkę, pokrojoną w kostkę cebulę ze szczypiorem, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i układamy na talerzu jedną warstwą ( będą wtedy chrupiące).
Smacznego :)
Komentarze