Choinki z pierniczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Prawdziwy miód podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy masło i cukier, mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Masę zdejmujemy z ognia, dosypujemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy, studzimy. Dodajemy jajko, mąkę zmieszaną z sodą oraz kakao i wyrabiamy energicznie ciasto, przypominające swą konsystencą ciasto na pierogi. W razie potrzeby dodajemy nieco mąki.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i foremkami wycinamy gwiazki o różnej wielkości (dobrze, gdy mamy jak nawięcej różnych rozmiarów, ale spokojnie wystarczą nam 4 foremki- gwiazdki różnych rozmiarów).
Pieczemy w temperaturze około 170º przez mniej więcej 8 minut (pierniczki nie mogą być ciemne, bo zgorzknieją).
2.Białko jaja ubijamy na sztywno (przed oddzieleniem białka od żółtka należy skorupkę jajka dokładnie wyszorować oraz sparzyć wrzątkiem). Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Gdy lukier będzie gęsty i błyszczący, to znaczy, że już jest gotowy.
3.Największe gwiazdki kładziemy na stabilnej powierzchnii. Na środek wlewamy łyżkę lukru i układamy kolejną gwiazkę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Dla bezpieczeństwa przed nałożeniem kolejnej gwiazdki można chwilę poczekać, aby uprzednio zlepione lukrem giwazdki trochę zastygły.
Moje choinki są przygotowane z gwiazdek w 4 wielkościach- układałam po prostu kolejno po 2 takiej samej wielkości.
Na rożki gwiazdek nakładamy odrobinę lukru i przybieramy srebrnymi kuleczkami.
Choinki odstawiamy na 2-3 godziny, aby dokładnie zastygły.
Komentarze