Choinki z pierniczków

4.5 (199 ocen)

Doskonała dekoracja świątecznego stołu.

Składniki:

  • Składniki na pierniki:

    42 dag mąki pszennej (typ 450)

    5 łyżek cukru

    25 dag prawdziwego miodu

    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    2 czubate łyżki domowej przyprawy do piernika

    1 jajko

    4 łyżeczki kakao

    12,5 dag kmasła



    Składniki na lukier:

    białko 1 jajka

    15 dag cukru pudru



    Dodatkowo:

    perełki i gwiazdki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Choinki z pierniczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prawdziwy miód podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy masło i cukier, mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się cukru.

    Masę zdejmujemy z ognia, dosypujemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy, studzimy. Dodajemy jajko, mąkę zmieszaną z sodą oraz kakao i wyrabiamy energicznie ciasto, przypominające swą konsystencą ciasto na pierogi. W razie potrzeby dodajemy nieco mąki.

    Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i foremkami wycinamy gwiazki o różnej wielkości (dobrze, gdy mamy jak nawięcej różnych rozmiarów, ale spokojnie wystarczą nam 4 foremki- gwiazdki różnych rozmiarów).

    Pieczemy w temperaturze około 170º przez mniej więcej 8 minut (pierniczki nie mogą być ciemne, bo zgorzknieją).
  • 2. Białko jaja ubijamy na sztywno (przed oddzieleniem białka od żółtka należy skorupkę jajka dokładnie wyszorować oraz sparzyć wrzątkiem). Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Gdy lukier będzie gęsty i błyszczący, to znaczy, że już jest gotowy.
  • 3. Największe gwiazdki kładziemy na stabilnej powierzchnii. Na środek wlewamy łyżkę lukru i układamy kolejną gwiazkę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Dla bezpieczeństwa przed nałożeniem kolejnej gwiazdki można chwilę poczekać, aby uprzednio zlepione lukrem giwazdki trochę zastygły.

    Moje choinki są przygotowane z gwiazdek w 4 wielkościach- układałam po prostu kolejno po 2 takiej samej wielkości.

    Na rożki gwiazdek nakładamy odrobinę lukru i przybieramy srebrnymi kuleczkami.

    Choinki odstawiamy na 2-3 godziny, aby dokładnie zastygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Choinki z piernika

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Choinki z piernika

Goszka Pierniczkowe choinki w nowoczesnej aranżacji. 2 godz. 30 min

To może cię zainteresować