Choinka miodownik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto miodownik w postacji choinki, pięknie się prezentuje na stole, został specjelnie zrobiony na konkurs ale na pewno zostanie jeszcze nie raz zrobiony na święta... :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 szklanek mąki
    2 łyżki miodu
    250g margaryny Palma z Murzynkiem
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka sodki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 całe jajka

    Masa:
    0,5 litra mleka
    0,75 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczane
    250g margaryny Palma z Murzynkiem
    1 żółtko

    Dekoracja:
    1 czekolada mleczna
    1 kolorowa posypka do ciast
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Choinki

Choinka miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zagnieść ciasto 1. Zagnieść ciasto z wszystkich podanych składników, podzielić na 4 części.
  • wycinamy gwiazdki 2. Każdą z części rozwałkować i wyciąć gwiazdy. Ja wyciełam sobie szblony gwizdek z kartki.
  • pieczemy 3. Piec na wysmarowanej blaszce około 20 minut w temperaturze 160 stopni C. ( mi wyszły 5 gwiazdy duże , 8 średnich, 6 małych, 8 malutkich)
  • masa 4. Masa: Zagotować mleko z cukrem, w małej ilości mleka rozrobić mąki i wlać do gotującego się mleka, gotować aż zgęstnieje. Budyń ostudzić. Palmę utrzeć na puch z żółtkiem i dodawać małymi porcjami budyń.
  • składamy 5. Z upieczonych gwiazdek składamy choinkę, każdą gwiazdkę smarujemy masą i nakładamy następną gwiazdkę aż do wyczerpania gwiazdek lub do stosownego ułożenia choinki.
  • choinka 6. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem 2 łyżek wody polewamy choinkę i posypujemy kolorowymi cukiereczkami.
  • ciasteczka gwizdki 7. Gwiazdki które zostały nie wykorzystane do choinki to zrobiłam z nich ciasteczka gwiazdkowe z masą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować