Ciasto miodownik w postacji choinki, pięknie się prezentuje na stole, został specjelnie zrobiony na konkurs ale na pewno zostanie jeszcze nie raz zrobiony na święta... :)
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
5 szklanek mąki
2 łyżki miodu
250g margaryny Palma z Murzynkiem
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sodki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 całe jajka
Choinka miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść ciasto z wszystkich podanych składników, podzielić na 4 części.
2.Każdą z części rozwałkować i wyciąć gwiazdy. Ja wyciełam sobie szblony gwizdek z kartki.
3.Piec na wysmarowanej blaszce około 20 minut w temperaturze 160 stopni C. ( mi wyszły 5 gwiazdy duże , 8 średnich, 6 małych, 8 malutkich)
4.Masa: Zagotować mleko z cukrem, w małej ilości mleka rozrobić mąki i wlać do gotującego się mleka, gotować aż zgęstnieje. Budyń ostudzić. Palmę utrzeć na puch z żółtkiem i dodawać małymi porcjami budyń.
5.Z upieczonych gwiazdek składamy choinkę, każdą gwiazdkę smarujemy masą i nakładamy następną gwiazdkę aż do wyczerpania gwiazdek lub do stosownego ułożenia choinki.
6.Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem 2 łyżek wody polewamy choinkę i posypujemy kolorowymi cukiereczkami.
7.Gwiazdki które zostały nie wykorzystane do choinki to zrobiłam z nich ciasteczka gwiazdkowe z masą.
Komentarze