Chmurka truskawkowo kokosowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekkie, słodkie ciasto na wyjątkowe okazje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 24x36cm
    Ciasto:
    4 żółtka w temp. pokojowej
    125g masła 82% (z lodówki)
    4 łyżki przesianego cukru pudru
    1 łaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1¼ szklanki przesianej mąki pszennej tortowej
    Galaretka:
    1 litr gorącej wody
    4 galaretki truskawkowe
    800g mrożonych malin (nie rozmrażamy wcześniej)
    Krem:
    550ml słodkiej śmietany 30% lub 36%
    250g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    1 roztopiona w kąpieli wodnej biała czekolada
    70g kokosu
    Beza:
    4 białka w temperaturze pokojowej
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    Szczypta soli
    Ok 6 łyżek płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chmurka truskawkowo kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść i dość szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na wielkość blaszki pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej delikatnie podsypując mąką, lub wykleić ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jest szybciej - ale po upieczeniu ciasto ma nierówny kształt, nie jest płaskie. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190⁰C (góra-dół). Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego pieca i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia. Wyciągamy i studzimy. Przy odrywaniu papieru uważamy, by ciasta nie połamać bo jest bardzo kruche.
    Beza:
    Białka (w temperaturze pokojowej) przekładamy do misy miksera. Miksujemy na średnich obrotach, a gdy się spienią dodajemy szczyptę soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysowujemy wielkość blaszki i nakładamy bezę na środek rozprowadzając ją na boki, ale zachowując margines 1,5-2cm od odrysowanych linii (beza urośnie i będzie idealnie pasować na wierzch ciasta). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130⁰C i pieczemy na funkcji termoobieg przez 70 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do rana w uchylonym. Wysuszoną bezę ostrożnie i delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia tuż przed nałożeniem na ciasto.
    Galaretka:
    W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, i dodajemy mrożone, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Mieszamy dokładnie i jak tylko zacznie gęstnieć (u mnie było to bardzo szybko)- wylewamy na pieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem.
    Krem:
    Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Powoli dolewamy przestudzoną białą czekoladę oraz wiórki kokosowe. Wykładamy na zastygniętą galaretkę truskawkową. Przykrywamy bezą i ponownie całość wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Truskawki Owoce Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować