Chmurka truskawkowo kokosowa

  • wyświetlono: 240 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Lekkie, słodkie ciasto na wyjątkowe okazje.

Joanna Tokarz
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 24x36cm
Ciasto:
4 żółtka w temp. pokojowej
125g masła 82% (z lodówki)
4 łyżki przesianego cukru pudru
1 łaska łyżeczka proszku do pieczenia
1¼ szklanki przesianej mąki pszennej tortowej
Galaretka:
1 litr gorącej wody
4 galaretki truskawkowe
800g mrożonych malin (nie rozmrażamy wcześniej)
Krem:
550ml słodkiej śmietany 30% lub 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 roztopiona w kąpieli wodnej biała czekolada
70g kokosu
Beza:
4 białka w temperaturze pokojowej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Ok 6 łyżek płatków migdałów

Sposób przygotowania przepisu:

Chmurka truskawkowo kokosowa

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść i dość szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na wielkość blaszki pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej delikatnie podsypując mąką, lub wykleić ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jest szybciej - ale po upieczeniu ciasto ma nierówny kształt, nie jest płaskie. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190⁰C (góra-dół). Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego pieca i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia. Wyciągamy i studzimy. Przy odrywaniu papieru uważamy, by ciasta nie połamać bo jest bardzo kruche.
    Beza:
    Białka (w temperaturze pokojowej) przekładamy do misy miksera. Miksujemy na średnich obrotach, a gdy się spienią dodajemy szczyptę soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysowujemy wielkość blaszki i nakładamy bezę na środek rozprowadzając ją na boki, ale zachowując margines 1,5-2cm od odrysowanych linii (beza urośnie i będzie idealnie pasować na wierzch ciasta). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130⁰C i pieczemy na funkcji termoobieg przez 70 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do rana w uchylonym. Wysuszoną bezę ostrożnie i delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia tuż przed nałożeniem na ciasto.
    Galaretka:
    W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, i dodajemy mrożone, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Mieszamy dokładnie i jak tylko zacznie gęstnieć (u mnie było to bardzo szybko)- wylewamy na pieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem.
    Krem:
    Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Powoli dolewamy przestudzoną białą czekoladę oraz wiórki kokosowe. Wykładamy na zastygniętą galaretkę truskawkową. Przykrywamy bezą i ponownie całość wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoTruskawkibezaDeserkruche ciastokokosz krememz galaretkąz owocamichmurkadomowe wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Aninka88

Ciasto truskawkowo-kokosowe

obowiązkowe ciasto w sezonie truskawkowym

Ciasto truskawkowo kokosowe

Dodane przez: alaaa

Ciasto truskawkowo-kokosowe

Idealne połączenie smaków. Szczególnie...

image-0rcmuld

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto truskawkowo- kokosowe

Ciasto idealne do popołudniowej...

Brzdąc kokosowo truskawkowy

Dodane przez: mysza75

Ciasto Brzdąc kokosowo-truskawkowy

Pyszne ciasto czekoladowo brzdącowe...

Truskawkowa chmurka

Dodane przez: Malusia25

Truskawkowa chmurka

Biszkopt -spod 2jaja pół szkło...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Kreatywnachwila.pl

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to idealny deser...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE