Chłodnik z botwinki na maślance po litewsku

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Ulubiona zupa mojej rodziny w okresie letnim, pełna smaków i aromatów, u mnie troszkę inna, spróbujcie :)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny
    4 średnie buraki ugotowane
    pęczek rzodkiewek
    2 ogórki świeże
    3 ogórki małosolne
    pęczek szczypioru
    pęczek koperku
    3 ząbki czosnku
    litr maślanki
    1 łyżka chrzanu tartego
    po 1 jajku na talerz ugotowane wcześniej na twardo
    sól, pieprz do smaku, ew. trochę soku z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik z botwinki na maślance po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie opłukać, pokroić drobno w paski, chwilę pogotować w osolonej wodzie, zmniejszyć płomień i dodawać po kolei pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, po zagotowaniu odstawić.
    Teraz dodać buraki starte na tarce o największych oczkach, przeciśnięty czosnek, posiekany szczypior i koperek, wlać maślankę i dodać chrzan, doprawić do smaku solą pieprzem, ewentualnie jak się lubi ostrzejsze smaki to można dodać sok z cytryny , wtedy też dodać łyżeczkę cukru.
    Połówki jajek wkładać bezpośrednio na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Nowalijki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować