Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taki chłodnik jest idealny na upały, dobrze schłodzony idealnie ugasi pragnienie. Można go podać na lekki obiad lub podwieczorek. Kwaśny za sprawą jagód i słodki za sprawą czekolady i śmietanki, sycący za sprawą makaronu. Wszystko idealnie do siebie pasuje. Bardzo polecam spróbować. Dodam, że pierwszy raz użyłam taki makron, stwierdzam, że jest pyszny. Zapraszam :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki jagód kamczackich
    2 jogurty naturalne ( po 40 dag każdy )
    cukier do smaku
    20 dag makaronu świderek mini czekoladowego
    200 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do śmietanki
    5 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chłodnik Desery Dania z makaronem

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy z jogurtami naturalnymi i cukrem do smaku. Następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  • 2. Makaron gotujmy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie posklejał.
  • 3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i chwilę ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • 4. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Schłodzony chłodnik rozlewamy na talerze, nakładamy porcje makaronu, wyciskamy śmietankę i posypujemy startą czekoladą. Od razu podajemy.
  • 6. Życzę smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt naturalny Makaron Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.41 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

To może cię zainteresować