Kwaśnica

5 (177 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kwaśnica.Szybka,prosta,smaczna góralska zupa.Smak z dzieciństwa który staram się odtwarzać często...Bardzo lubię tą zupkę!

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 żeberka wieprzowe(ok.400g)
    kawałek podgardla świeżego(ok.200g)
    kawałek wątróbki wieprzowej(ok.200g)
    kawałek płucka wieprzowego(ok.200g)
    ogon wieprzowy 1 szt.
    kapusta kiszone 500g
    liść laurowy 2 szt.
    ziele angielskie 4 szt.
    kminek cały (łyżeczka)
    sól,pieprz
    ziemniaki
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Kwaśnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa płuczemy i zalewamy wodą tak by mięso było przykryte.Dodajemy listki laurowe,ziela angielskie,kminek,odrobinę soli i gotujemy do miękkości ok.30 min.Gdy mięsko jest miękkie dodajemy kiszoną kapustę.Gotujemy jeszcze ok.10min,doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Ziemniaki gotujemy pokrojone w połówki do miękkości,odcedzamy.Na talerz nakładamy ziemniaki i zalewamy gorącą kwaśnicą z mięsem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować